Sestdienas vakars. Ārā lietus grabēja pret palodzēm tā, it kā kāds mēģinātu iekļūt iekšā. Es sēdēju uz dīvāna, tītos vilnas zeķēs, ar tējas krūzi rokā, un skatījos, kā televizors rāda kārtējo filmu, kuru jau biju redzējis vismaz trīs reizes. Tāda sajūta, ka viss ir bijis, viss ir pierasts, un nekas jauns vairs nenotiks. Man ir četrdesmit divi gadi, es strādāju par loģistikas vadītāju, un mana dzīve lielākoties ir sakārtota pa plauktiņiem: darbs, ģimene, nedēļas nogales, atvaļinājums augustā. Nekādu lielu pārsteigumu. Bet tieši tādos vakaros, kad šķiet, ka pasaule ir apstājusies, notiek visneparedzamākās lietas.
Tas sākās pavisam vienkārši. Mans kolēģis, jauns puisis, kurš vienmēr ir pilns ar idejām, reiz pusdienu pārtraukumā teica: ""Klausies, tu nekad neesi mēģinājis ko tādu kā online kazino? Tur nav nekā sarežģīta. Vienkārši paņem kādu spēli, ieslēdz un skaties, kas notiek."" Es toreiz tikai pasmējos. Man vienmēr bija šķitis, ka azartspēles ir kaut kas tāls, gandrīz vai no citas pasaules, kur cilvēki zaudē galvu un naudu. Bet viņš turpināja stāstīt par spēļu automātiem, par bonusiņiem, par to, cik interesanti ir vienkārši vērot, kā griežas simboli. Un kaut kas manī ieķērās. Nevis alkatība, nē. Drīzāk ziņkārība. Tā pati ziņkārība, kas bērnībā lika man rāpties kokos, lai redzētu, kas ir aiz žoga.
Pēc dažām dienām, atgriežoties mājās no darba, es atvēru datoru. Ārā jau bija satumsis, novembra mēnesis, tāds pelēks un mitrs. Es ierakstīju meklētājā dažus vārdus, un pēc brīža ekrānā parādījās dažādas vietnes. Viena no tām bija Vavada. Es neatceros, kāpēc tieši tā piesaistīja manu uzmanību. Varbūt nosaukums izklausījās vienkārši un saprotami. Varbūt tāpēc, ka lapā bija daudz spēļu ar skaistiem nosaukumiem. Es izvēlējos vienu automātu ar augļiem un dimantiem, ievadīju nelielu summu, tikai lai pamēģinātu, un nospiedu pogu. Pirmie griezieni neko daudz nedeva. Daži bonusi, daži simboli, bet nekas ievērojams. Tomēr tas process mani nomierināja. Tā bija kā meditācija — skatīties, kā ekrānā mainās krāsas, klausīties vieglo mūziku, sajust to vieglo adrenalīnu, kas pazūd līdz ar katru griezienu.
Nākamajā vakarā es atkal atvēru šo pašu lapu. Šoreiz es jau zināju, ko meklēju. Atceros, ka toreiz ierakstīju vavada вход, un tas bija tik vienkārši, ka pat smiekli nāca. Nekādu sarežģītu soļu, nekādu ilgu gaidīšanu. Vienkārši atvēru, ielogojos un turpināju no tās pašas vietas, kur biju apstājies. Tā sajūta, ka vari jebkurā brīdī pieslēgties un vienkārši būt tur, bija kaut kas jauns. Es sāku pamanīt, ka man patīk nevis pats fakts, ka varu kaut ko laimēt, bet gan process. Tās dažas minūtes, kad esmu viens ar sevi, ar savām domām, ar ekrānu, kas piedāvā bezgalīgas iespējas. Es sāku izmēģināt dažādus automātus. Viens bija par Ēģipti, ar smilšu krāsas simboliem un noslēpumainu atmosfēru. Cits bija par okeānu, ar zivīm un dzelmju radībām. Trešais — par retro spēļu automātiem, ar vecmodīgām pogām un skaņām, kas atgādināja bērnības spēļu zāles.
Janvāra sākumā, kad ārā bija sals un visi bija ieslēgušies savās mājās, es nolēmu atvēlēt sev nedaudz vairāk laika. Es biju atvaļinājumā, tāpēc varēju atļauties sēdēt pie datora ilgāk. Toreiz es pamanīju, ka dažas spēles piedāvā bezmaksas griezienus. Tas bija kā mazs pārsteigums — tu nespēlē ar savu naudu, bet tev jau ir iespēja kaut ko iegūt. Es sāku vairāk pievērst uzmanību bonusiem. Dažreiz tie bija vienkārši papildu griezieni, dažreiz — naudas balvas. Un tad pienāca tas vakars, kad es sēdēju virtuves galā ar tējas krūzi, un pēkšņi ekrānā parādījās ziņa, ka esmu laimējis. Summa nebija milzīga — apmēram trīs simti eiro. Bet tas nebija par naudu. Tas bija par to sajūtu, ka kaut kas notika. Ka es neesmu tikai vērotājs, bet daļa no kaut kā lielāka. Es pasmaidīju, aizvēru datoru un aizgāju gulēt ar vieglu sajūtu krūtīs.
Pēc tam es sāku spēlēt regulārāk. Ne katru dienu, bet dažas reizes nedēļā. Es atklāju, ka man patīk nevis lielie riski, bet gan mazie, ikdienas griezieni. Es iemācījos, ka nav jēgas dzīties pēc lielā laimesta. Daudz interesantāk ir vienkārši baudīt procesu. Es sāku izvēlēties spēles ar mazākām likmēm, bet ar biežākiem bonusiem. Tā bija kā spēle ar pašu sevi — cik ilgi vari noturēties pie sava budžeta, cik ilgi vari būt disciplinēts. Un tajā pašā laikā tas bija veids, kā atslēgties no ikdienas. Pēc garas darba dienas, kad prāts ir pilns ar skaitļiem un termiņiem, ir patīkami vienkārši ieslēgt kādu spēli un ļaut domām aizplūst.
Februārī es saskāros ar kaut ko, ko nebiju gaidījis. Es biju izvēlējies vienu no tiem automātiem, kas man patika visvairāk — ar meža motīviem, zaļiem simboliem un klusu, nomierinošu mūziku. Es biju ieguldījis nelielu summu, tikai lai pavadītu laiku. Un tad pēkšņi, pēc vairākiem griezieniem, ekrānā parādījās kas tāds, ko es nebiju redzējis. Simboli sakārtojās rindā, un es sapratu, ka esmu laimējis daudz lielāku summu nekā parasti. Tūkstošiem eiro. Es sastinga. Sirds sāka sisties straujāk. Es pārbaudīju vēlreiz, vai tas tiešām ir noticis. Jā, tas bija īsts. Es aizvēru acis uz brīdi, tad atvēru un paskatījos uz ekrānu vēlreiz. Summa bija tur. Es nezināju, ko darīt. Vai kliegt? Vai zvanīt kādam? Es vienkārši sēdēju un smaidīju. Tas nebija par naudu. Tas bija par to, ka dzīvē ir vietas brīnumiem. Pat tad, ja tie ir tikai virtuāli.
Protams, es neiztērēju visu uzreiz. Es nolēmu, ka daļu atstāšu, daļu izmantošu kaut kam jēgpilnam. Es nopirku jaunu datoru, jo vecais jau bija piekusis. Es aizvedu ģimeni uz jūru vasarā — uz to pašu vietu, kur bijām pirms daudziem gadiem. Un es turpināju spēlēt. Bet tagad es to darīju ar citu attieksmi. Es sapratu, ka šī nav naudas pelnīšanas metode. Tā ir izklaide. Tā ir iespēja pavadīt laiku ar sevi, izjust nelielu adrenalīnu, un dažreiz — arī gūt patīkamu pārsteigumu. Es sāku izvēlēties spēles, kas man patīk vizuāli. Es sāku sekot līdzi bonusiem un kampaņām. Un es iemācījos, ka vissvarīgākais ir nezaudēt kontroli. Ja jūti, ka vairs nav prieka, ja jūti, ka spēlē tikai tāpēc, lai atgūtu zaudēto, tad ir laiks apstāties.
Vasarā es atklāju vēl vienu lietu. Dažas spēles piedāvā tā saukto kеšbeku — daļu no zaudētās naudas atgriež atpakaļ. Tas man šķita godīgi. Tu zini, ka pat tad, ja šodien neveicas, rīt tev būs neliels atbalsts. Tas mainīja manu attieksmi. Es sāku spēlēt mierīgāk, bez steigas. Es sāku izbaudīt pašu procesu, nevis tikai gaidīt laimestu. Un tad es atkal ierakstīju
vavada вход, jo zināju, ka tur mani gaida kaut kas pazīstams. Tā bija kā atgriešanās mājās pēc ilgas dienas. Tur bija mani iecienītie automāti, mani bonusi, mans nelielais pasaules nostūris.
Tagad, kad ārā atkal ir rudens, un lietus atkal grab pret logiem, es bieži atceros to pirmo vakaru. To sajūtu, ka nekas nenotiek, un tad pēkšņi — kaut kas notiek. Es joprojām spēlēju. Ne katru dienu, bet tad, kad jūtu, ka gribu. Es esmu iemācījies, ka svarīgi ir nevis tas, cik daudz tu laimē, bet gan tas, kā tu jūties procesā. Ja tas nes prieku, ja tas palīdz atslēgties, ja tas liek pasmaidīt — tad tas ir tā vērts. Un vēl viena lieta. Es vairs neuztveru to kā kaut ko atsevišķu no savas dzīves. Tā ir daļa no manas ikdienas, tāpat kā rīta kafija vai vakara pastaiga. Tā ir vieta, kur es varu būt vienkārši es, bez spiediena, bez pienākumiem. Un dažreiz, ļoti reti, bet tomēr — tur notiek brīnumi. Ne tāpēc, ka es tos pelnīju, bet tāpēc, ka dzīve ir neparedzama. Un tas ir skaisti.
Es nezinu, ko nesīs rītdiena. Varbūt atkal būs lietus, varbūt saule. Varbūt es atkal atvēršu datoru un ieraudzīšu ko jaunu. Varbūt nē. Bet es zinu vienu — tagad es skatos uz šo hobiju citādi. Tas nav par naudu. Tas nav par laimestu. Tas ir par to, kā tu jūties, kad pasaule apstājas uz dažām minūtēm, un tu esi tur, ar sevi, ar savām domām, ar vieglu smaidu. Un tas ir labi.