Zaczęło się od literówki. Wiecie, jak to jest – siedzisz zmęczony po całym dniu, palce same skaczą po klawiaturze, a ty nawet nie patrzysz, co piszesz. Szukałem w internecie opinii o nowej płycie pewnego zespołu, którego słuchałem w liceum. Nostalgiczny wieczór, chciałem sobie przypomnieć stare czasy. Wbiłem w wyszukiwarkę coś nie tak. Jedna litera za dużo, jedna za mało, nie wiem. Efekt był taki, że zamiast strony o muzyce wylądowałem na stronie z automatami.
Nie zamierzałem tam zostać. Normalnie kliknąłbym „wstecz” i tyle. Ale tego dnia byłem inny. To był wtorek, padało od rana, w pracy padł mi serwer godzinę przed końcem zmiany, a w domu czekała na mnie pusta lodówka i stos rachunków, które miałem rozłożyć na raty. Jednym słowem – dzień do bani. I ta przypadkowa strona miała w sobie coś, co przyciągnęło wzrok. Kolory. Prosty układ. Zero tych krzykliwych banerów „MILIONY DO WYGRANIA”, które zwykle wyłączam, zanim się załadują.
Przewinąłem w dół. Przeczytałem parę zdań. Brzmiało normalnie, bez tego nachalnego tonu, który kojarzy mi się z tanimi reklamami w telewizji. I wtedy rzuciło mi się w oczy – logo, nazwa, wszystko wyglądało znajomo. Kolega z poprzedniej roboty, Arek, wrzucał kiedyś screenshota z wygraną i opisał to jednym słowem: „
vavadaa”. Wtedy pomyślałem, że to literówka w poście. Teraz zrozumiałem, że to był skrót, żart, może kod między nim a jego znajomymi. W każdym razie – skojarzyło mi się.
Nie miałem ochoty niczego instalować. Nie miałem ochoty wpłacać pieniędzy. Po prostu chciałem zrozumieć, o co tyle szumu. Zarejestrowałem się. Szybko, bez fajerwerków – mail, hasło, potwierdzenie. Weszła strona główna. I wtedy zobaczyłem, że jako nowy użytkownik dostaję coś na dzień dobry. Nic wielkiego, ale na tyle, żeby pokręcić przez chwilę i zobaczyć, czy to w ogóle działa. Nie musiałem wyciągać portfela. To był klucz – mogłem sprawdzić, nie ryzykując ani grosza.
Usiadłem wygodniej w fotelu. Poprawiłem poduszkę pod plecami. Zrobiłem łyk herbaty, która wystygła, ale i tak była dobra. I zacząłem.
Pierwsze spiny – nic. Drugie – to samo. Trzecie – mały błysk, uśmiech losu. Ale gdzieś około dziesiątego zakręcenia coś się zmieniło. Automat, który wybrałem, był prosty – żadnych skomplikowanych bonusów, żadnych animowanych postaci. Samochody retro, takie z lat pięćdziesiątych. Czerwony kabriolet, niebieski sedan, żółty cadillac. Każdy miał swoją wartość. Ustawiłem stawkę minimalną, bo wciąż nie ufałem systemowi. A potem, nagle, na ekranie pojawiły się trzy zielone auta w jednej linii. Potem jeszcze dwa takie same obok siebie. I ekran eksplodował.
Nie dosłownie. Ale dźwięk, który wydał telefon, był taki, jakby ktoś nagle odkręcił radio na cały regulator. Sąsiedzi musieli usłyszeć, bo zza ściany dobiegło stłumione „co tam się dzieje?”. Przeprosiłem w myślach. Spojrzałem na saldo. I zamarłem.
Nie powiem, że wygrałem fortunę. Bo nie. Ale wygrałem tyle, że mogłem zamknąć wszystkie zaległe rachunki, kupić jedzenie na tydzień i jeszcze zostało na nowe buty, które zbierały kurz w koszyku od dwóch miesięcy. Siedziałem tak z minutę, może dwie, patrząc w ekran. W głowie miałem pustkę. I to była dobra pustka, ta po szoku, kiedy mózg robi reset.
Pierwsza myśl: wypłacić. Natychmiast. Druga myśl: a może jeszcze jeden spin, może pójdzie jeszcze lepiej. I wtedy przypomniałem sobie historię wujka, która krąży w rodzinie od lat. Człowiek wygrał, nie umiał przestać, stracił wszystko w ciągu godziny. Nie chciałem być tym facetem. Włączyłem tryb chłodnej kalkulacji. Sprawdziłem warunki wypłaty – były przejrzyste, żadnego ukrytego obrotu. Kliknąłem. Potwierdziłem. I wtedy palce same zatrzymały się nad ekranem.
Zanim pieniądze przyszły na konto (a przyszły następnego dnia rano, bez opóźnień), zdążyłem przemyśleć parę rzeczy. Po pierwsze – to nie była magia. To był przypadek, literówka w wyszukiwarce i odrobina szczęścia w siódmym spinie na automacie z cadillacami. Po drugie – gdybym wpłacił własne pieniądze, pewnie bym nie wygrał. Bo wtedy bym się stresował, sprawdzał każdy ruch, próbował odzyskać straty. A tak? Byłem spokojny. To było coś, co dostałem za darmo. I to właśnie to nastawienie zadziałało.
Zadzwoniłem do Arka. „Arek, pamiętasz tego screena, co wrzuciłeś? Z tym vavadaa?” – zapytałem. „No pewnie, a co?” – odparł. „Wygrałem dzisiaj. Przez przypadek”. Zaśmiał się. „Mówiłem ci, że to działa. Tylko nie wracaj tam jutro”. „Nie wrócę” – obiecałem. I dotrzymałem słowa. Minął tydzień, potem dwa. Ta strona wciąż jest w historii mojej przeglądarki, ale nie kliknąłem na nią ponownie. Nie potrzebuję. Nie po to, żeby udowodnić coś sobie czy komukolwiek.
W piątek poszedłem do sklepu. Kupiłem buty. Potem zajrzałem do delikatesów – wziąłem dobre wino, ser, oliwki, coś na słodko. Wieczorem postawiłem przed żoną kolację. Nie mówiłem jej, skąd mam pieniądze. Powiedziałem tylko, że miałem dobry tydzień. Popatrzyła na mnie, uśmiechnęła się i powiedziała: „Zasłużyłeś”. I wiecie co? Może jednak zasłużyłem. Nie przez to, że trafiłem dobre spiny. Przez to, że potrafiłem przestać.
Do dzisiaj czasem wbijam w wyszukiwarkę przypadkowe litery. Nie szukając niczego konkretnego. Po prostu dla zabawy, dla tego uczucia, że czasem pomyłka może zaprowadzić cię w miejsce, w którym nie planowałeś być. Ale czy to dobrze, czy źle? Nie wiem. Wiem tylko, że tamtego deszczowego wtorku, z wystygłą herbatą i automatem z cadillacami, czułem się, jakbym wygrał nie tylko pieniądze. Wygrałem też spokój. A to chyba więcej warte niż wszystkie bonusy świata.