MapBG Forum
Добре дошли Търсене | Активни теми | Логване | Регистрация

Нова тема Отговор
Рибният ден, който не беше за риба Настройки
Guest
#1 Публикувано : 10.05.2026, неделя, 14:05:35 Цитат
Ранг: Guest

Групи:

Присъединен: 27.01.2009
Публикации: 608
Четвъртък, 11:20. Стоях на брега на язовира, с въдица в ръка, и гледах как плувката се клати от вятъра, а не от риба. Бях там от два часа. Нито едно кълване. Нито дори трънка, която да се направи на интересна.

До мен – баща ми. Пенсионер. Бивш шофьор на автобус, който от три години насам риболовът му е смисълът на денонощието. Той мълчи. Аз също. Но не от скандал. Просто така си комуникираме – през тишината и дъвченето на сухи бисквити.

Бях взел отпуска за два дни. Жената беше при майка си с детето. Къщата празна. И вместо да спя и да гледам филми, реших да направя сина ми голям жест – да прекарам време с дядо му. Е, жестът беше трета поредна риболовна сесия без улов.

Дядото не се оплакваше. Аз обаче започвах.

Погледнах телефона. Нямах покритие в гората – само EDGE, оная мудна мрежа от 2005-а. Но интернет все пак работеше. Бавно, тромаво, но работеше. За да не полудея, отворих браузъра. Прегледах новините – нищо. Фейсбук – снимки на бебета и споделени статии за кето диети.

И тогава ми хрумна.

Спомних си за сайта, който ми беше препоръчал един стар колега на новогодишно парти преди месеци. Казваше се, че е „просто за разтуха“. Нещо като тест на вниманието, но с пари. Бях записал името в бележника на телефона. Намерих го. Написах: vavada.

Отвори се бавно, сякаш през телефонна линия от деветдесетте, но зареди. Картинките се появиха на парчета. Анимациите зацикляха. Но работи.

Погледнах към баща ми. Той беше уловил нещо. Не риба. Стара гума. Дърпаше я с въдицата, без да се смее или да се сърди. Просто си я прибираше, като съдба.

Реших, че ще вкарам 40 лева. Това беше парите за бирата и дюнерите, които щях да купя на връщане. Дори да ги загубя – нищо фатално. Пак щях да почерпя, просто с по-евтина бира.

Пуснах един слот. Тематика – Дивият запад. Каубои, салуни, карти за покер. Симпатично. Не тези модерните, дето ти разбиват главата с изскачащи прозорци.

Залагах по 60 стотинки.

Двайсет минути нищо. Балансът падна на 22 лева. Дядото беше извадил още една гума и един стар ботуш. Казах си: „Това е знак. И тук няма риба, и там няма печалба.“

Тогава се случи нещо странно.

Кликнах върху друг слот случайно – нещо с руските носии и мечетата. Завъртях веднъж. Нищо. Втори път. Два лева. Трети път. Четири лева.

И четири лева… отново? Не. Осем.

Балансът ми подскочи на 34. Отново близо до нулата, но поне не на загуба. Изключих телефона за минута. Поех дъх. Вятърът духаше, а баща ми запали цигара, без да каже нито дума.

Отворих vavada отново. Този път влязох по-спокойно. С мисълта: „Играя, докато не загубя тези 40. След това спирам.“

Заложих 1 лев и 20 на завъртане. Първото – нула. Второто – нула. Третото – три лева. Четвъртото – нула.

И тогава. Барабаните спряха на три мечета. Мечетата се усмихваха. На екрана изскочи космически кораб. Не разбирах нищо. Космос и мечета? Няма логика. Но играта трепна и започна бонус рунд, в който трябваше да събирам звезди. Всяка звезда – множител.

Събрах четири звезди. Всяка – удвояване. 2, 4, 8, 16.

Числата започнаха да растат пред очите ми. Някаква печалба от 21 лева стана на 42. След това на 84. След това на 168.

Седях на риболовния стол, с уста, отворена като на херинга. Телефонът прегряваше от слънцето и от процесора, който смяташе неща, които не бях виждал.

Последната звезда дойде на последното завъртане. Множител х10.

Крайната сума, която играта ми показа, беше 720 лева.

Погледнах телефона. Погледнах баща си. Той беше хванал малък кестен. Не риба. Кестен. Откъде кестен в язовира? Не попитах. Просто се засмях на глас. Той се обърна и ме погледна с лека тревога.

Казах му: „Хванах нещо голямо, тате.“

Той кимна. „Покажи.“

Не можех да му покажа екрана. Не можех да му обясня какво е vavada, кой не би разбрал. Затова казах: „Един стар файн. Няма значение.“

Изтеглих парите веднага. Натиснах червения бутон, потвърдих, изчаках зеления надпис. В гората с EDGE мрежа транзакцията трая три минути. Но се случи. 720 лева бяха на път към картата ми.

Прибрах въдицата. Помогнах на баща ми да събере кошницата с гуми. Казах му: „Днес черпим.“ Той не отвърна, но крачката му беше по-лека.

На връщане спряхме в градчето край язовира. Купих два огромни шиша, бира, салати, дори торта за десерт. Дядото ме гледаше подозрително. „Печелил ли си от тотото?“ попита. Кимнах. Не беше лъжа. Просто не беше цялата истина.

На другия ден парите бяха в банката. Сложих 500 в спестяванията. С останалите 220 купих ново столче за колата на дъщеря ми – одобрено, с кошница за играчки и всичко.

Жената попита: „Откъде пари?“ Казах ѝ: „Премия.“ Тя не повярва напълно, но не разпитваше повече.

Истината? Понякога най-лошите риболовни дни се превръщат в най-добрите спомени. Не заради рибата. Заради тишината, вятъра и едно случайно кликване, което промени бюджета за месеца.

Отворих vavada отново след седмица. Имах 50 лева свободни. Загубих ги за двайсет минути. Затворих приложението и не се ядосах. Защото вече бях взел своето. Бях си купил късмета за една година напред.

И знаеш ли какво? Баща ми още помни този ден. „Спомняш ли си гумите?“ пита понякога. А аз си спомням мечетата. Космоса. И усмивката, която не можах да му покажа.

Някои печалби са за споделяне. Други са само твои. И това е напълно ок.

Бърз отговор Показване на формата за бърз отговор
Потребители, разглеждащи темата
Guest
Нова тема Отговор
Отиване към форум  
Можете да публикувате нови теми в този форум.
Можете да отговаряте на теми в този форум.
Не можете да изтривате Вашите публикации в този форум.
Не можете да редактирате Вашите публикации в този форум.
Не можете да създавате анкети в този форум.
Можете да гласувате в анкети в този форум.

YAFVision Theme by Jaben Cargman (Tiny Gecko)
Разработено от YAF | YAF © 2003-2008, Yet Another Forum.NET
Get modified forum sources in accordance with GNU GPL
Страницата беше генерирана за 0.203 секунди.